30.000ste bezoeker behaalt A-diploma

“Drie... twee... één...” Na het aftellen door de badmeester klinkt er op deze zaterdagochtend een daverend applaus van ouders en familieleden van de zwemmers die na het minuutje watertrappelen hun diplomazwemmen hebben voltooid. Na overleg van het beoordelende badpersoneel krijgen ze te horen of ze ook daadwerkelijk zijn geslaagd voor diploma A.

Maar voordat dit gebeurt, neemt voorzitter Joop Numan van zwembad Wettervlecke het woord. Hij vertelt dat in de week met tropisch warme dagen het bezoekersaantal de 25.000 inmiddels ruimschoots is gepasseerd. De achtjarige Sander Zuidema wordt nu uit het water geroepen daar hij bij de kassa is geteld als dertigduizendste, waarna opnieuw een daverend applaus klinkt.

 “Gefeliciteerd!”, zegt Numan tegen de in Surhuisterveen wonende Sander die toch wel ietwat beduusd uit het diepe bassin is geklommen. “Alsjeblieft, voor jou deze mooie bos bloemen omdat je onze dertigduizendste bezoeker bent.” Door het warme weer van de afgelopen dagen en de daarbij behorende drukte in het Feanster zwembad, is de mijlpaal van 25.000 bezoekers volledig aan het personeel voorbij gegaan.

Met de afgelopen dagen ruim vijftienhonderd bezoekers per dag, een hele grote groep vaste zwemmers en de laatste tijd veel bezoek van scholen, heeft Wettervlecke in één week tijd maar liefst tienduizend bezoekers geteld, vertelt Numan. “Daarmee is de weinig snel oplopende tellerstand van het veel te kille voorjaar snel weer ingehaald.

Sander Zuidema – die even later krijgt te horen dat hij is geslaagd voor z'n A-diploma – is samen met zijn ouders een vaste gast van Wettervlecke. “We zijn 's ochtends al voor tien uur aanwezig om maar een leuk plekje te vinden”, vertelt zijn moeder die geen moment heeft getwijfeld of haar zoon z'n diploma wel zou halen. “Sander is een echte waterrat, hij is soms meer onder dan boven het water...”

Na de huldiging van de dertigduizendste bezoeker en het uitreiken van de diploma's, ligt een volgende groep zwemmers alweer in het water om af te zwemmen. Alle 44 zwemmers behalen deze ochtend hun A-diploma en dus is het naast de dertigduizendste bezoeker in veel meer gezinnen een kleine beetje feest. Het badpersoneel heeft zoveel zwemtalent gezien dat ze verwachten dat he gros van deze zwemmers dit seizoen ook hun B-diploma wel kunnen halen.