Gezellig sneupen langs kraampjes van 'beregezellige' vrijmarkt Surhuisterveen

Vrijmarkt Surhuisterveen

Wol 't wat jonkje?” Een kennis van een jongeman die spulletjes verkoopt op de vrijmarkt in Surhuisterveen vraagt belangstellend hoe het er voor staat met de zaken. Hij reageert niet al te enthousiast; dit moet wel liggen aan zijn handel of manier van ondernemen, aan het weer of publieke belangstelling voor de vrijmarkt kan het in ieder geval niet liggen.

Vele duizenden toeschouwers kwamen op de eerste koningsdag naar de traditionele vrijmarkt bij de opening van zwembad Wettervlecke. Hoewel het af en toe ietwat bewolkt en donker lijkt, schijnt de zon ook regelmatig, is de temperatuur aangenaam en bovendien is het droog! “We treffen het weer”, concludeert een oudere man die tweede hands gereedschap verkoopt. “Het is weer beregezellig.”

Niet alleen het sneupen langs de kraampjes is voor de meesten al een fantastische bezigheid, ook het treffen van bekenden en daarmee een gezellig praatje maken is leuk. “Jimme wurde ek al wer pake en beppe ha'k heard”, zo begint een dame haar gesprek met een bekende. Gezellige standjes waar koffie met cake of andere lekkernijen te koop zijn, zorgen voor de rest van een geslaagde dag.